OLEJE k diéte patria!
27. 12. 2007
OLEJE k diéte patria!
49/2007
Ak sa vo svojom jedálnom lístku správnych olejov nevzdáme, neznamená to, že z nich budeme priberať! Potrebujeme ich na to, aby náš organizmus bez problémov fungoval, a pomôžu nám aj vtedy, keď túžime schudnúť.
Ak sa vo svojom jedálnom lístku správnych olejov nevzdáme, neznamená to, že z nich budeme priberať! Potrebujeme ich na to, aby náš organizmus bez problémov fungoval, a pomôžu nám aj vtedy, keď túžime schudnúť.
Správne tuky potrebujeme napríklad na to, aby naše telo dokázalo zužitkovať v tuku rozpustné vitamíny A, D a E. Niektoré mastné kyseliny nedokáže naše telo vyrábať, a preto mu ich treba dodávať v potrave. V priemere stačí prijímať 60 až 70 g tuku denne. Kto chce schudnúť, musí znížiť príjem tukov na 30 gramov denne. Najvyšší podiel z tukov, ktoré prijímame, tvoria práve nezdravé tuky z nezdravých nasýtených mastných kyselín živočíšneho pôvodu. Tie nespôsobujú len nadváhu, ale podporujú vznik cukrovky, vysokého krvného tlaku a infarktu. Vyberajte si jedlá, ktoré obsahujú nenasýtené mastné kyseliny. Tie posilňujú srdce a látkovú premenu. Zvlášť hodnotné sú omega-3 kyseliny.
Postup: Ovsené vločky varte za stáleho miešania v mlieku, kým nevznikne hustá kaša. Potom naservírujte s nakrájaným banánom.
Postup: Huby očistite a pokrájajte na kúsky. Petržlenovú vňať a rozmarín posekajte. Zmiešajte citrónovú šťavu, olej, pretlačený cesnak, čierne korenie a soľ. Primiešajte zmes k hubám a vložte ju do zapekacej misky. Pečte, kým huby nezmäknú. Keď sú hotové, navrstvite ich na kúsok sendviča alebo do prekrojenej ciabatty.
Postup: Tekvicu a papriku očistite, zbavte semien a dužinu pokrájajte na malé kúsky. Uhorku pokrájajte na kolieska. Šalotku môžete ošúpať alebo nechať v celku a tak dať piecť na pekáč. Zeleninu navrstvite na pekáč, prelejte zmesou oleja, medu a dochuťte. Pečte vo vyhriatej rúre a občas premiešajte. Viete, že... Stačí 50 g olivového oleja denne, aby ste sa vyhli srdcovo-cievnym ochoreniam a niektorým druhom rakoviny?
Omega-3
Zdrojom omega-3 kyselín sú mastné ryby, mäkkýše, ľanové semienka, oriešky, celozrnné výrobky. Priaznivo pôsobia na udržanie zdravého pohybového systému v tele hlavne u starších ľudí. Omega-3 nenasýtené kyseliny sú tiež veľmi dôležité na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému a majú schopnosť znížiť hladinu cholesterolu. Kanadskí vedci prišli na to, že tieto tuky odbúravajú až 500 g našich tukových vankúšikov za týždeň, a ako prvé sa topia tie na brušku a bokoch.Omega-6
Tie druhy potravín, ktoré väčšina ľudí v súčasnosti konzumuje, sú presýtené omega-6 kyselinami, ktoré sa v hojnosti nachádzajú v rastlinných olejoch, ako je kukuričný a slnečnicový, v margarínoch, v živočíšnych výrobkoch ako hovädzie mäso a v mliečnych výrobkoch.Dobré tuky | Zlé tuky |
Olivový olej | Maslo |
Tekvicový olej | Margarín |
Repkový olej | Bravčová masť |
Ľanový olej | Tučné mäso |
Olej z vlašských orechov | |
Rybí olej |
Prečo nám chutí mastné?
Veľa vône sa rozvinie až v kombinácii s tukom. Preto sa do mnohých jedál dáva smotana alebo olej. Naučte sa trochu klamať svoje chuťové poháriky. Používajte čerstvé bylinky, korenie, cesnak a horčicu. Ony aj nízkotučným jedlám dodajú chuť a vám zase pekné krivky.ĽAHKÉ RECEPTY |
Zdravé raňajky: Kaša s ovocím
Prísady: 200 ml nízkotučného mlieka, 40 g ovsených vločiek, menší banán.Postup: Ovsené vločky varte za stáleho miešania v mlieku, kým nevznikne hustá kaša. Potom naservírujte s nakrájaným banánom.
Obed v práci: Zapečené šampiňóny
Prísady: 2 strúčiky cesnaku, 250 g šampiňónov, 2 ČL citrónovej šťavy, 2 PL olivového oleja, petržlenová vňať, soľ, mleté čierne korenie, rozmarín, ciabatta alebo sendvičový chlieb.Postup: Huby očistite a pokrájajte na kúsky. Petržlenovú vňať a rozmarín posekajte. Zmiešajte citrónovú šťavu, olej, pretlačený cesnak, čierne korenie a soľ. Primiešajte zmes k hubám a vložte ju do zapekacej misky. Pečte, kým huby nezmäknú. Keď sú hotové, navrstvite ich na kúsok sendviča alebo do prekrojenej ciabatty.
Rýchla večera: Gratinovaná zelenina
Prísady: 4 šalotky, 500 g tekvice, 2 papriky, 1 väčšia šalátová uhorka, 1 ČL olivového oleja, 2 ČL medu, soľ, mleté čierne korenie, tymian.Postup: Tekvicu a papriku očistite, zbavte semien a dužinu pokrájajte na malé kúsky. Uhorku pokrájajte na kolieska. Šalotku môžete ošúpať alebo nechať v celku a tak dať piecť na pekáč. Zeleninu navrstvite na pekáč, prelejte zmesou oleja, medu a dochuťte. Pečte vo vyhriatej rúre a občas premiešajte. Viete, že... Stačí 50 g olivového oleja denne, aby ste sa vyhli srdcovo-cievnym ochoreniam a niektorým druhom rakoviny?
Komentáre
Prehľad komentárov
Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.